Після того, як у перші дні війни екс-глава Харківського управління СБУ Роман Дудін залишив місто, у Харкові готувалися до вуличних боїв. Про це повідомив голова ХОВА Олег Синєгубов в інтерв'ю "Суспільному".

За словами Синєгубова, у перший день війни екс-начальник облуправління СБУ намагався захопити владу у Харкові, а коли це не вийшло, поїхав із міста з деякими своїми підлеглими, тож на керівництво СБУ розраховувати не доводилося. Правоохоронці готувалися обороняти будівлю облуправління поліції на вулиці Жон-Мироносиць, а також усі готувалися до відкритих вуличних боїв у Харкові.

Синєгубов додав, що пізно ввечері 24 лютого спецпідрозділ Національної поліції, який був із керівництвом міста та області, повідомив керівника управління поліції Володимира Тимошка про те, що співробітники СБУ залишили свої приміщення у будинку на Жон-Мироносиць.

"Ніч, світла немає. Тимошко наказує перевірити, але обережно, щоб там ніхто нікого не постріляв "френдлі фаєром". За 30 хвилин повертаються і з такими очима кажуть: "Нас покинули. Будівля повністю порожня". Другий поверх повністю завалений боєкомлектом – автомати, снаряди, патрони, снаряди до РПГ, гранатометів та решта. Ворота у двір відчинені, двері до будівлі СБУ відчинені", - розповів голова ХОВА.

За словами Олега Синєгубова, коли Володимир Тимошко зателефонував Роману Дудіну, той сказав, що вони нібито "отримали наказ відтягнутися". На запитання, що робити з БК, Дудін відповів: "А роби з ним, що хочеш".

Синєгубов підкреслив, що дати аналіз діям Романа Дудіна у ті дні має суд – затримали екс-начальника Харківського управління СБУ у вересні 2022 року. Олег Синєгубов додав, що частина офіцерів СБУ тоді виявилися "гідними люди" і чекали на накази чи координацію дій.

"Знову кажу, це був театр однієї людини. Коли президент вперше з початку війни приїхав до Харкова, у нас була нарада, і для нього було принципово, хто залишився, а хто поїхав. Зараз можна повністю на Службу безпеки України розраховувати. У нас є повна координація дій, співпраці", – додав голова ХОВА.

Подробиці про те, як Роман Дудін намагався захопити владу у Харкові 24 лютого – тут.