42-річний мешканець Вовчанська, який зливав росіянам координати укріпрайонів на Харківщині, отримав 15 років. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

Вовчанськ був оккупований з 24 лютого по 11 вересня 2022 року.

Чоловіка, який працював завгоспом в одному з місцевих медзакладів, завербували під час окупації та перевели у режим очикування. У липні 2023 року йому поставили перші завдання.

Агент працював під позивним "Лексусом". Він збирав для РФ інформацію про місця базування та переміщення підрозділів ЗСУ у Вовчанській громаді. Насамперед, його цікавило розташування фортифікаційних споруд та укріпрайонів, які забезпечують оборону Харкова з північно-східного напрямку.

Інформацію агент передавав до ФСБ, використовуючи анонімний чат у месенджері. Дані були потрібні росіянам для нанесення ракетно-бомбових та артилерійських ударів за позиціями українських військ.

У прокуратурі уточнили, що за свою роботу агент отримував гроші. Він написав розписку, в якій зазначив, що "готов виконувати розвідувальні та диверсійні завдання". Виявлено 35 епізодів його підривної діяльності.

Співробітники СБУ затримали російського агента у листопаді 2023 року. У суді обвинувачень повністю признав свою провину. Чугуївський міський суд Харківської області виніс вирок - 15 років позбавлення волі.