Партнери не допустять перетворення Харківської області на "сіру зону", непридатну для проживання, заявила Надзвичайний і Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні Аннелі Кольк.

Вона наголосила, що повна перемога України, у розумінні повернення всіх окупованих територій, є основною метою для ЄС. Вона запевнила, що створення будь-яких "сірих зон" не буде допущено. Кольк підкреслила, що Україна є частиною Європи, й вона рухається на шляху євроатлантичної інтеграції до ЄС та НАТО, і всі прихильники демократичних цінностей та здорового глузду виступатимуть проти створення таких "сірих зон".

Таку позицію також підтримали дипломатичні представники Данії, Франції та Швеції, які відвідали Харків з офіційним візитом.

На початку квітня британський тижневик The Economist писав, що РФ хоче зробити з Харкова "сіру зону". За їх інформацією, так стверджували військові джерела в Києві. Міський голова Ігор Терехов відкинув такий варіант, наголошуючи, що Харків не має наміру здаватися.

З грудня 2023 року російські сили посилили бомбардування Харкова. Ескалація обстрілів міста збіглася з періодом, коли постали проблеми у постачанні військової допомоги з США для України. Через атаки на Харків з використанням безпілотників, балістичних ракет та керованих авіабомб цивільні об'єкти й житлові будинки зазнають серйозних пошкоджень.