У понеділок, 27 лютого, у православних та греко-католиків розпочнеться Великий піст, він триватиме до 15 квітня. Традиційно в пост їдять каші, овочі та фрукти.

Редакція SQ вивчила ціни у харківських супермаркетах на популярні у цей час продукти:

  • картопля - від 10 грн/кг;
  • морква - 30 грн/кг;
  • солодкий перець - від 120 грн/кг;
  • капуста білокачанна - 17 грн/кг;
  • капуста цвітна - 149,9 грн/кг;
  • гриби печериці - 108,7 грн/кг;
  • яблука - від 15 грн/кг;
  • банани - 71,62 грн/кг;
  • стручкова квасоля - 65,9 грн/кг;
  • крупа гречана - 66,5 грн/кг;
  • рис довгий - 75,38 грн/кг.
  • булгур - 61,25 грн/кг.

Великий піст складається з Чотиридесятниці (40 днів) і Страсного тижня (сім днів перед Великоднем). За євангельським переказом, сам Спаситель був поведений духом у пустелю, сорок днів спокушався дияволом і нічого не їв у ці дні. Великий піст заснований на честь Самого Спасителя, а останній пристрасний тиждень цього сорокавісімденного посту встановлено на честь спогаду про останні дні земного життя, страждання і смерть Ісуса Христа.

Великий піст є періодом загального духовного очищення та освячення людини. Його обов'язкова умова - не лише обмеження в їжі, а й духовна робота над своїми пристрастями.

Підготовка до Великого посту розпочинається за три тижні до його початку. Власне Великий піст триває шість тижнів, за якими слідує Страсний тиждень перед Великоднем.

У перший і останній (Пристрасний) тиждень приписаний особливо суворий пост, під час якого не дозволяється споживати скоромні продукти. З особливою суворістю дотримується пост у перший і пристрасний тиждень.

У понеділок першого тижня, а також у Велику п'ятницю прийнято повне утримання від їжі. В решту часу: понеділок, середа, п'ятниця - сухої їжі (вода, хліб, фрукти, овочі, узвари); вівторок, четвер - гаряча їжа без олії; субота, неділя - їжа з олією. Зазначимо, що для людей, які мають слабке здоров'я або важко працюють, допускаються послаблення посту.