Криптобіржа сьогодні пропонує широкий спектр послуг: можна купити криптовалюту, конвертувати її, зберігати, переводити в готівку. У криптобанку також можна продати, обміняти або купити криптовалюту онлайн. 

Як і біржа криптовалют, криптобанк має функції схожі з традиційними фінансовими структурами. Розповідаємо чому він не є фаворитом серед українців.

Криптобанк чи біржа: що вигідніше

Можливості, які користувач отримує у криптобанках, можна загалом порівняти зі звичайними банками. Вони теж можуть виступати платформами для зберігання активів користувачів. А у разі потреби - сайтами, де можна конвертувати одну валюту в іншу. 

Втім, для виконання цих функцій, криптобанки звертаються до криптобірж та обмінників, виступаючи посередниками між ними та користувачами та стягуючи комісію 1–2%. Таким чином, замість прямої взаємодії з біржею, відбувається додаткове операційне та фінансове навантаження.

Біржа криптовалют WhiteBIT також відома як платформа-аналог банку. Тут можна залишати свої активи на депозит з нарахуванням відсотків, або брати активи на тимчасове користування (кредитне плече). 

Водночас робота платформи більш прозора. За поповнення гаманця у фіатній валюті (долар, євро, гривня) комісія стягується лише у кількох виняткових випадках (залежить від картки, з якої поповнюється рахунок). За трансфер криптовалюти з гаманця на гаманець усередині біржі комісії немає взагалі (у разі використання WhiteBIT-коду).

Криптобанк або P2P

P2P-платформи є альтернативними криптобанкам майданчиками, де купити криптовалюту в Україні та інших країнах світу, а також де крипту можна швидко обмінювати тощо. 

P2P-платформи - це сайти, на яких криптоінвестори з усього світу виставляють пропозиції про продаж або купівлю певної кількості криптовалюти. Вони також схожі по роботі з банками, оскільки стягують комісію за свої послуги.

Деякі з таких майданчиків, наприклад Bitcoin Global, є по суті лише сайтами, де можна купити криптовалюту. Україна та інші країни у списку локацій - пропозиції мають обмежену географію тільки у виняткових випадках. Наприклад, як купити криптовалюту від продавця з Бельгії: вибрати цю локацію зі списку, що випадає.

Вибираючи, яку криптовалюту купити, можна зупинитися або на BTC, або на USDT. При цьому Bitcoin Global, поряд із CEX-біржами, є найкращою альтернативою криптобанку. 

Головна причина полягає в тому, що ця платформа працює з волатильністю криптовалют, автоматично адаптуючи створену заявку до поточної ціни. Цінове рівняння дозволяє вартості оновлюватися, коли ціна криптоактиву змінюється у бік, більш вигідний для користувача.