Завтра, 25 жовтня, відбудеться часткове сонячне затемнення. Його, за словами астрономів, матимуть змогу спостерігати жителі Європи, Близького Сходу, Центральної Азії, північного сходу Африки.

Почнеться затемнення на території Ірландії та закінчиться в районі Аравійського моря. За розрахунками фахівців, в Україні, у тому числі – у Харкові – Сонце сховається за тінню Місяця приблизно на 60%. За київським часом сонячне затемнення розпочнеться о 12:22, пік припаде на 13:36, закінчиться затемнення о 14:49.

Синоптики прогнозують на завтра у Харкові хмарну погоду з проясненнями, тож є надія, що саме під час затемнення небо над містом проясниться. Нагадаємо кілька простих правил про те, як дивитися на затемнення, щоб не травмувати очі:

  • на сонячне затемнення категорично не можна дивитися через біноклі або телескопи, а також сонцезахисні окуляри,
  • не можна дивитися через поляризаційні світлофільтри або проявлену фотоплівку,
  • також офтальмологи застерігають від використання народного методу спостережень через закопчене скло,
  • можна використовувати «метод Персея» — дивитися не на саме світило, а на його відображення у віконному або іншому склі, що не має спеціального дзеркального покриття,
  • можна використовувати цифрову камеру, щоб сигнал від неї подавався на ноутбук,
  • купити спеціальний світлофільтр, який робиться для телескопів,
  • використовувати зварювальні окуляри або маску для зварювання.

А якщо ви вірите астрологам, то вони рекомендують у період затемнень не робити жодних важливих рішень і не робити важливих покупок, а також не переїжджати, не змінювати роботу, не лягати на операції, не підписувати важливі документи та не з'ясовувати стосунки з партнером. Рекомендується цей день присвятити релаксу, медитації, прогулянкам на свіжому повітрі.