ООН розслідує злочини російських солдатів у Харківській області. Про це йдеться у звіті організації.

Так, у звіті описані злочини, скоєні під час окупації Харківської області у лютому та березні. Зокрема, це зґвалтування та розстріл.

Комісія задокументувала свідчення про страту, що сталася у селі Веселе.

"Двоє свідків повідомили, що солдати ЗС РФ побили і застрелили до смерті людину, яку вивели з автобуса, який перевозив людей до Росії. Після розправи нападники розповіли іншим пасажирам, що жертву застрелили за те, що він передавав інформацію ЗСУ", - сказано у звіті.

У Харківській області комісія також розслідує два випадки зґвалтування. У першому російський солдат ґвалтував дівчинку-підлітка, у другому - військовослужбовець Збройних сил РФ неодноразово ґвалтував 31-річну жінку, яка переховувалась у шкільному підвалі. Можливо, тут йдеться про інцидент, який стався в Малій Рогані. Там 13 березня до місцевої школи, де переховувалися від обстрілу люди, увійшли російські військові. Вишикувавши всіх людей у ​​шеренгу, солдати почали загрожувати розстрілом. Одну із жінок російський солдат вивів у сусідню кімнату, де під загрозою зброї зґвалтував. Після цього, приставив до горла ніж і погрожуючи вбити її дитину, згвалтував повторно і порізав ножем обличчя жертви.

Жанетте Беме з організації medica mondiale розповіла, що з масовими випадками сексуального насильства як способу ведення війни та терору проти мирного населення вперше зіткнулася під час війни чверть століття тому, коли такі злочини чинили серби проти мусульманок у Боснії та Герцеговині.

"Згвалтування - це військовий злочин, порушення міжнародного гуманітарного права. Для нападників це спосіб зломити опір цивільного населення, утримувати контроль над людьми завдяки придушенню", - зазначила правозахисниця.

Олександра Кейтер із американської організації Center for Justice and Accountability повідомила, що зґвалтування визначено Римським статутом як військові злочини. Але, за її словами, досі не було прецеденту, аби хтось був засуджений у Гаазі за ці дії.