Через війну найбільший агрокомплекс "Слобожанський" у Чугуївському районі Харківської області повністю знищений, а за час окупації тут від голоду загинуло майже все поголів'я - 60 тисяч тварин. Про це повідомив заступник голови ХОВА Євген Іванов.

До російського вторгнення "Слобожанський" забезпечував м'ясом більшу частину Харківської області. Тут вирощували свиней: на початку 2022 року їх було більше 70 тисяч. Підприємство було найбільшим платником податків у територіальній громаді.

Селище Чкаловське, де розташований агрокомбінат, росіяни окупували у березні 2022 року. З травня по вересень біля агрокомплексу йшли бої, і підприємство майже не працювало. Тварини гинули через брак води і корму, хвороб і обстрілів.

Бійці ЗСУ звільнили Чкаловське у вересні 2022-го.

За попередніми підрахунками, збитки, завдані підприємству, оцінюються в сотні мільйонів доларів.

Агрокомбінат готує позови до міжнародних судів, щоб отримати грошову компенсацію від РФ.

"Зараз підприємство розбите і не функціонує. Зі свого боку зробимо все можливе, щоб допомогти відновити його роботу", - зазначив Іванов.

Агрокомбінат "Слобожанський" був одним з найбільших в Україні свинарських комплексів, який щорічно вирощував близько 100 тис.голів свиней. З кінця 2011 року по лютий 2012-го в агрокомплексі вирізали всіх свиней – за офіційною версією, через те, що якість м'яса не відповідала необхідним стандартам.

Свою діяльність агрокомбінат "Слобожанський" почав відновлювати в 2012 році. Тоді ж на підприємство завезли першу партію свиней з Данії. До початку 2013 року було завезено понад п'ять тисяч голів племінних свиней.