Велику торговельну мережу, яка володіла двома супермаркетами у Харкові, внесено до переліку спонсорів війни. Про це повідомляє Національне агентство із запобігання корупції.

НАЗК внесло французьку корпорацію Auchan ("Ашан") до переліку міжнародних спонсорів війни.

Підставою для внесення до переліку стало те, що під час повномасштабного вторгнення Росії до України компанія відмовилася від бойкоту держави-терориста та не закрила свій бізнес у Росії.

У Харкові "Ашан" купив харківський "Караван" у 2017 році. Тоді Ашан Рітейл Україна налічував 11 гіпермаркетів у 5 містах – Київ, Львів, Одеса, Запоріжжя та Кривий Ріг. Перший "Ашан" відкрився у Харкові на Салтівці у листопаді 2017 року, пізніше відкрився другий - за Кінним ринком, неподалік стадіону "Металіст".

Завдяки журналістським розслідуванням The Insider, Le Monde та Bellingcat стало відомо, що з початку повномасштабного вторгнення російська дочірня компанія французького «Ашана» постачала товари російським військовим на окупованих українських територіях під виглядом «гуманітарної допомоги», а також допомагала з виконанням мобілізаційних заходів у РФ.

Для "Ашана" Росія є другим за значимістю ринком збуту після Франції. Лише 2020 року російський «Ашан» сплатив 167 мільйонів доларів до російського бюджету. За підрахунками журналістів, це дорівнює вартості 15 літаків СУ-25, 42 танків, 222 ракет «Калібр», або 477 тисячам автоматів АК-74.

"Ми не можемо дозволити, щоб Росія продовжила отримувати ці кошти, за які потім вбиває українців. Ми хочемо, щоб будь-якій компанії було соромно співпрацювати із вбивцями. Інститут репутації має працювати, тому ми внесли "Ашан" до переліку міжнародних спонсорів війни", - заявив Голова НАЗК Олександр Новіков.