Кількість школярів у метрошколі в Харкові з початку року збільшилася більш ніж удвічі. Про це повідомив міський голова Ігор Терехов.

Зараз там навчається 1860 дітей (з понеділка - плюс чотири нові класи), і можливості підземки поступово вичерпуються.

Терехов зазначив, що місто ретельно працює над тим, щоб якнайшвидше завершити будівництво підземної школи - першого сучасного бомбосховища в Індустріальному районі, де у форматі офлайн зможуть навчатися ще 900 дітей.

Паралельно готують документацію та підбирають земельні ділянки, щоб розпочати будівництво таких самих підземних шкіл і в інших районах Харкова. За словами мера, сьогодні це єдине оптимальне рішення, здатне поєднати безпеку й очну освіту.

Після початку повномасштабної війни харківські школи перейшли на дистанційку. У липні 2023-го обласна Рада оборони дозволила повернутися до очного навчання, але тільки за наявності захисних споруд. Виявилося, що в харківських школах є тільки найпростіші укриття, які не можуть гарантувати потрібний захист дітей і педагогів. Було ухвалено рішення організувати навчання в приміщеннях метро, на п'яти станціях. Дітей у метрошколі годують безплатно, розвозять туди й назад на спеціальних автобусах.

Першу міську підземну школу, що відповідає всім сучасним нормативам, відкриють в Індустріальному районі. У приміщенні будуть протирадіаційні двері, різні фільтри, а також очищувачі повітря. Діти навчатимуться у дві зміни. Таке приміщення буде більш пристосоване до занять, ніж метро.

Крім того, підземні школи вже будують у передмістях Харкова - Люботині та Коротичі.