У Харкові планують позбавити школи наданих раніше імен. Питання про найменування харківських навчальних закладів обговорювали 22 лютого на засіданні міської комісії з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища.

Директор міського Департаменту освіти Ольга Деменко вважає, що присвоєння імен школам є радянською традицією, школам слід вшановували своїх героїв іншими способами.

Зокрема, обговорювалося надання імені Данила Дідіка школі №11 на Нових будинках. Дідик брав участь у масовій акції 22 лютого 2015 року у районі Палацу спорту. Збори були присвячені роковинам Євромайдану. Під час акції було здійснено терористичний акт. Спрацював закладений заздалегідь вибуховий пристрій із дистанційним керуванням. Загинуло четверо людей, у тому числі і Данило Дідік, якому на момент загибелі було 15 років.

На сесії міськради 25 січня мер Харкова Ігор Терехов дав доручення підготувати проект рішення про присвоєння школі №11 імені Данила Дідіка. Але в департаменті освіти вважають, що Дідік не єдиний відомий учень цієї школи, тому увічнити пам'ять загиблого слід іншим способом.

Випускник 11-ї школи військовослужбовець Василь Мельников у 2002 році ціною власного життя врятував курсанта під час стрибків із парашутами. Мельникову було надано звання героя України. На стінах школи встановлено меморіальні дошки Василю Мельникову та Данилу Дідіку. Два випускники цієї школи загинули від російської агресії. Данило Семененко загинув під Луганськом, він нагороджений орденом "За мужність" 3-го ступеня. Два тижні тому до мера Харкова звернулась ініціативна група випускників школи №11 із пропозицією присвоїти навчальному закладу ім'я Данила Семененка. Випускник школи №11 Олександр Кравченко визволяв Харківську область.

У школі №126 у Холодногірському районі – п'ять випускників, які загинули під час бойових дій.

Назвати школи іменами всіх героїв технічно неможливо. На думку Ольги Деменко, у школах можна створювати музеї, меморіальні кімнати, увічнити пам'ять героїв на меморіальних дошках чи вибрати інші варіанти. Члени топонімічної комісії підтримали цю ідею. Питання про найменування шкіл та увічнення пам'яті героїв планують винести на сесію міськради.