СБУ оголосила у розшук колишнього нардепа від "Партії регіонів", який закликав отримувати російські паспорти. Судячи з фото, яке опублікували силовики, йдеться про Дмитра Святаша.

Дмитро Святаш декілька разів обирався від "Партії регіонів" до українського парламенту. Після початку повномасштабного вторгнення РФ він виступав на підтримку агресора та виправдовував захоплення частини східних та південних областей України.

За даними слідства, у серпні цього року фігурант опублікував на своїй офіційній сторінці в одній із соцмереж пропагандистський пост. Він закликав мешканців тимчасово окупованих територій Херсонської, Запорізької та Харківської областей підтримати загарбників та оформлювати російські паспорти. У такий спосіб екс-нардеп нібито "гарантував" людям лояльне ставлення з боку агресора, а також обіцяв списання кредитних зобов'язань. За оперативними даними, згодом Святаш втік до Росії. Йому інкримінують ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність та недоторканність України) Кримінального кодексу України. Колишнього нардепа оголошено в розшук.

Раніше Дмитру Святашу вже повідомляли про підозру за фактом незаконного відчуження понад 200 об'єктів нерухомості та корпоративних прав трьох українських компаній. За матеріалами СБУ у серпні цього року було заарештовано активів фігуранта на суму 600 млн грн. Активи передано до Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Про те, що Росія бачила Святаша "гауляйтером" у Харкові після захоплення міста, на початку квітня, посилаючись на свої джерела, писав колишній журналіст, нині заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм. Крім того, відомо, що Володимир Святаш, отець Дмитра Святаша, виїхав до РФ напередодні активних бойових дій. Володимир Святаш був депутатом харківської облради, але у жовтні "Блок Кернеса", від якого його було обрано, ухвалив рішення відкликати трьох депутатів та виключити їх із фракції. Серед цих трьох депутатів був і Володимир Святаш.