У Харкові запрацював офіс ООН. Представник Управління ООН з гуманітарних справ Едмор Тондхлана розповів “Суспільному“, що до повномасштабної війни такі офіси були лише у Києві та Донецькій області.

Діяльність Організації Об'єднаних Націй на території України розширюється. Офіс займатиметься координацією розподілу гуманітарної допомоги в області. Жителі регіону можуть звертатися до офісу безпосередньо.

Едмор Тондхлана розповів, що спочатку офіс вивчає ситуацію у конкретних населених пунктах. Якщо в районі, де проживають ті, хто потребує допомоги, не працює ринок і магазини, допомога надходить не грошова, а у вигляді продовольчих та непродовольчих товарів.

Керівник координаційного офісу ООН у Харкові Мака Хозолія повідомила, що представництво ООН намагається вирішити проблеми, які не може повністю вирішити український уряд, працює у таких напрямках, як освіта, охорона здоров'я, ремонт житла, місця для ВПО, займаємося дітьми та їхніми правами. Громадянам, що потребують допомоги, видають продукти і не продуктові набори, надається допомога в підготовці до зими зруйнованих будівель (ремонт, утеплення, забезпечення обігрівачами та генераторами). За різними напрямками представництво ООН у Харкові співпрацює із понад 160 волонтерськими організаціями.

Харків уже отримував допомогу від ООН. Агентство ООН у справах біженців (UNHCR) передало місту два генератори потужністю 150 та 200 кВт. При відключенні електроенергії ці генератори забезпечать світлом та теплом п'ять пунктів обігріву та 49 житлових будинків. Вимушені переселенці, які мешкають у гуртожитках харківських вишів, отримали від ООН 270 найменувань різних товарів, у тому числі побутову техніку: пральні машини, мікрохвильові печі тощо.

Також Харківська область співпрацює із Міжнародним комітетом Червоного Хреста. У листопаді-грудні до регіону надійшли 18 потужних генераторів для медустанов. Кожен генератор здатний забезпечити електроенергією одну велику лікарню.