Жителя Харківської області росіяни три місяці тримали у кімнаті тортур. Про це повідомив начальник Слідчого управління ГУ Нацполіції у Харківській області Сергій Болвінов.

За його словами, у листопаді через телеграм-канал "Військові злочини" до силовиків звернувся 40-річний Олександр, який 85 днів перебував у Балаклійській тортурні.

Як розповів чоловік, 30 травня до нього додому прийшли два окупанти. Після перевірки документів Олександру одягли мішок на голову, вивезли в поле та почали погрожувати вбивством, якщо він не розповість, "де живуть бійці АТО".

"Страхали Олександра вони по-різному: засипали землею, стріляли в повітря, тримали ніж біля горла. Незважаючи на все це, він нічого не розповів, і його і відвезли в "місце, де вміють допитувати", - розповів начальник слідчого управління.

Чоловіка помістили до камери, де було ще 6 лдей, усі - місцеві жителі, яких росіяни спіймали (це колишні військові, підприємці, учасники АТО). На 45-й день ув'язнення Олександра вперше повели на допит - представники РФ у масках знову цікавилися тим, де у Балаклії живуть військовослужбовці та учасники АТО.

Чоловік розповів, що його катували струмом - дроти були прикріплені до великих пальців та долонь. Він не передав катам жодних відомостей, і його відвели назад у камеру. А через 40 днів випустили з тортур, погрожуючи, що "його не забули".

Олександр виїхав через РФ до Латвії, зараз перебуває там.

Тортурні - традиційний атрибут "руського миру". Приміром, у Вовчанську, Куп'янську, Ізюмі та Балаклії, звідки у вересні ЗСУ вигнали росіян, знайшли 10 місць для тортур. Як повідомив на брифінгу голова Нацполіції Ігор Клименко, 6 із 10 катівників були в Ізюмі.