У Первомайському збираються перейменувати вулицю Гагаріна, Бугайченка, Героїв Праці та інші. Як повідомив мер Первомайського Микола Бакшеєв, жителі можуть взяти участь в опитуванні - по кожній вулиці запропоновано три варіанти назв.

Опитування стартувало 21 листопада, воно йтиме п'ять днів, проголосувати мешканці можуть у вайбер чи телеграм.

"З огляду на великий попит патріотично налаштованої громади, згідно із законом України "Про декомунізацію" та внаслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україну виникла необхідність перейменувати кілька вулиць нашої громади", - сказав Бакшеєв.

Вулицю та провулок Гагаріна пропонують перейменувати на Льотну, Космічну або Квітневу. Проголосувало більше тисячі осіб, поки найменше голосують за Льотну, інші два варіанти йдуть приблизно на рівні.

Вулиця Бугайченка – це партизан Великої Вітчизняної війни, Герой Радянського Союзу – може стати Ринковою, Млинною чи Гостинною. На даний момент з великим відривом перемагає Ринкова вулиця. Для вулиці та провулку Героїв Праці пропонують варіанти: Аграрна, Новаторська та Робоча. Поки на першому місці у голосуванні варіант - Аграрна, за ним йдуть Робоча та Новаторська.

Для вулиці Докучаєва пропонують назви Козацька, Медова, Полунична; для вулиці ім. 228-ї стрілецької дивізії - Холодноярська, Стрілецька, Красива; для вулиці Комунальної - Міська, Архівна, Тиха.

Первомайська громада - далеко не перша в області, яка перейменовує топоніми, пов'язані з Росією чи СРСР. У Красноградському районі вже перейменували вулиці Гагаріна у селищах – вони стали Калиновою та Липовою. Віце-мер Ізюма Володимир Мацокін повідомив, що в місті також буде перейменування.

"Нам не потрібна вулиця Гагаріна - тому що це історія народу-племені, що зганьбив себе кров'ю наших братів і сестер; нам потрібна вулиця Джохара Дудаєва, вулиця Лондонська і площа Латвійська - тому що це повага до націй, що стоять поряд з нами в битві з ордою", - сказав Мацокін.

Питання про перейменування проспекту Гагаріна в Харкові принципово поки що не порушувалося.