У Чугуївському районі на міні підірвався чоловік 47 років. За даними Харківської обласної прокуратури, загиблий працював начальником високовольтних ліній електропередач Харківської РЕМ.

Нещасний випадок трапився вчора неподалік села Гракове, де бригада “Харківобленерго” проводила ремонтні роботи. Постраждали ще двоє людей – електрик та співробітник ДСНС, яких з травмами доправили до лікарні.

За даними ДСНС, у Харківській області – дуже високий рівень мінування місцевості, значно вище, ніж у Київській області, де протягом місяця на початку повномасштабного вторгнення РФ також велися запеклі бої.

“Дуже поширене замінування протипіхотними мінами, тобто деякі території просто всипані протипіхотними мінами вздовж доріг”, – повідомив заступник голови ДержНС України з цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Роман Примуш.

Наприклад, лише за один день обстеження і лише на території двох населених пунктів – Ізюму та Балаклії – піротехніки виявили понад тисячу мін. Особливо багато у містах підступних мін ПФМ-1 (так званих "пелюсток"), які заборонені міжнародними конвенціями.

У регіоні розгорнули масштабні роботи з розмінування. За даними Романа Примуша, зараз у Харківській області працюють 129 саперів. До 1 жовтня планується збільшити їхню кількість вдвічі. Намічено основні завдання на 2022 рік. Насамперед треба обстежити споруди ЖКГ (близько 18 об'єктів), навчальні заклади, заклади охорони здоров'я, близько 4 тис. кілометрів доріг на окупованій території. Загалом у Харківській області необхідно розмінувати близько 12 тисяч квадратних кілометрів доріг. Для цього, за оцінками фахівців, може знадобитись кілька років.

Також необхідно обстежити 32 великі об'єкти енергопостачання та території під лініями електропередач. Наступний етап розмінування стосується лісів, полів та річок.

"Забрудненість водних акваторій є досить високою, активна фаза бойових дій саме відбувалася навколо водних акваторій. Це складні операції, тому складно оцінити, скільки часу це може зайняти, можливо, кілька років", - сказав Роман Примуш.

Поліція Харківської області закликає жителів окупованих раніше територій, зокрема, Малиновської, Чкалівської та Печенізької громад, не повертатися додому доти, доки місцевість не буде перевірена саперами.

Якщо у жителів раніше окупованих Малиновської, Чкаловської, Печенізької громад виникне бажання евакуюватися на зимовий період, у поліції запропонували звертатися за такими телефонами:

  • начальник сектору кримінальної поліції: 066-157-20-75;
  • начальник відділу превенції: 098-863-03-32;
  • поліцейський офіцер Малиновської ВТГ: 066-296-93-48;
  • дільничний офіцер поліції: 095-656-09-31; 093-307-97-60;
  • чергова частина: 095-825-47-59; +380 (5746) 2-20-13.