Під Харковом замерзає велике селище Слобожанське, яке знаходиться за 60 кілометрів від міста в напрямку Змієва. Про вкрай складну ситуацію з опаленням у селищі повідомив голова селищної ради Дмитро Діхтяр, пише Kharkiv Today.

Село розташоване у Чугуївському районі. Через війну багато жителів виїхали, але прибуло кілька тисяч переселенців. Глава селища вважає, що зараз тут мешкає приблизно 14-15 тисяч людей.

Опалення немає ні в приватних, ні багатоквартирних будинках. Раніше житлові будинки отримували тепло централізовано від Зміївської ТЕС.

Причини того, що ТЕС більше не подає тепло – дві: пошкодження теплового обладнання внаслідок обстрілу та заборгованість за газ перед компанією "Укренерго".

Борги з'явилися нещодавно, але вони дуже великі. До війни ТЕС працювала на твердому паливі. Під час війни виникли труднощі із доставкою, довелося перейти на газ. Однак і газ тепер недоступний. Результат – опалювальний сезон у Слобожанському так і не розпочався.

За словами селищного голови, вранці 21 листопада у його кабінеті термометр показував 12 градусів.

"У мене зараз дванадцять градусів... У кожній квартирі люди намагаються зігрітися, включають обігрівачі по 2-3 кіловати, горить проводка, вже була пожежа", - розповів голова селища.

Слобожанське – не єдиний населений пункт, що залишився без опалення. У Вовчанську немає газу, і місцева влада вважає, що відновити газопостачання цього осінньо-зимового сезону не можна.

Загалом по області проблеми із теплом намагаються вирішити за рахунок видачі населенню дров. У чергу на дрова записалось 165 тисяч сімей. Але й цього виду палива не вистачає. У лісгоспах пропонують провести санітарну вирубку у заповідних зонах.