На Харківщині не вистачає дров. Лісництва пропонують масштабні вирубки дерев. Директор Департаменту захисту навколишнього середовища та природокористування Харківської обласної військової адміністрації Андрій Нерета повідомив, що цього опалювального сезону регіону потрібно 324 тис. кубометрів дров. Такої кількості немає. Отримати дрова пропонується за рахунок санітарної вирубки лісів.

Чугуєво-Бабчанський лісгосп уже звернувся до Харківської обласної ради з проханням дозволити санітарну вирубку у лісах природно-заповідного фонду місцевого значення.

Проводити вирубку чи ні, депутати вирішували на засіданні постійної комісії з питань аграрної політики, земельних відносин та соціального розвитку села.

За даними обладміністрації, востаннє санітарна вирубка у заповідній зоні проводилася 10 років тому. Вирубка вирішить відразу два завдання: очищення лісу від хворих дерев та забезпечення військових та населення дровами.

Рубати дерева на звільнених територіях не можна, вважають у ХОВА. Лісові господарства в районі Вовчанська та Куп'янська заміновані.

"Починати лісозаготівлю без розмінування неможливо, тому є дефіцит дров... Тому ми просимо дозволити санітарні вибіркові вирубки у рамках Чугуєво-Бабчанського лісового господарства", - заявив представник ХОВА Андрій Нерета.

Перший заступник начальника Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Лисенко підрахував, що санітарна вирубка на площі 373 га дасть 17 тис. кубометрів дров.

В облраді допускають проведення санітарних вирубок за умови, що депутати контролюватимуть цей процес. Крім того, депутат Валерій Білокудря запропонував альтернативний варіант: розчистити ліси, які раніше постраждали від пожеж.

“В області є величезні площі лісів, де були пожежі. Ці площі потрібно розчищати, щоби висадити нові ліси. Розчищення цих площ може дати набагато більше дров, аніж санітарна вирубка”, - заявив депутат.

Остаточного рішення про проведення санітарної вирубки не прийнято. Депутати доручили чиновникам ХОВА виключити з вирубки дерева твердих порід та створити комісію, яка контролюватиме заготівлю дров.

Ідея розпочати масову заготівлю дров у Харківській області виникла через те, що під час військових дій та російської окупації було зруйновано частину газопроводів. Систематичні обстріли військами РФ електростанцій та підстанцій не лише позбавляють мешканців регіону світу, а й порушують централізовану подачу тепла. Кабінет міністрів виділив близько 67 млн. грн., щоб купити дрова для малозабезпечених громадян. Загалом заявки на отримання безкоштовних дров подали понад 165 тис. сімей області. Купити дрова можна на сайті “ДроваЄ”.