Як придбати дрова через інтернет-магазин? Роз'яснення надав Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Щоб спростити для покупців придбання дров, в Україні запрацював державний інтернет-магазин “Дрова”. Передбачається, що за допомогою цього ресурсу можна буде придбати дрова без посередників, отже, і без посередницьких націнок. Це дуже актуально для малозабезпечених громадян та пенсіонерів.

Що потрібно знати, щоб купити дрова в інтернет-магазині?

Щоб скористатися ресурсом “ДроваЄ”, необхідно зайти на веб-ресурс https://drovae.gov.ua/ та авторизуватись через електронний цифровий підпис або через банк, яким користується покупець. Це необхідно для ідентифікації особистості.

Як отримати ключ електронного підпису (КЕП)?

Виготовити КЕП на безоплатній основі можна двома способами:

  • звернувшись до органів Державної податкової служби України;
  • онлайн за допомогою банківського сервісу.

Повний перелік структур, що надають послуги з виготовлення КЕП, можна переглянути на сайті Міністерства цифрової трансформації.

Як авторизуватись через банк?

Необхідно вибрати свій банк, ввести логін та пароль від інтернет-банкінгу. BankID використовують: Монобанк, ПриватБанк, Ощадбанк, Райффайзен Банк, Альфа-банк та понад 30 інших банків.

Як оформити замовлення на придбання та доставку дров?

  • вкажіть адресу, куди плануєте доставити замовлення;
  • далі система запропонує найближчих постачальників дров: необхідно вибрати лісгосп (або лісництво) і із запропонованого переліку обрати тип дров та їх кількість;
  • надіслати замовлення та чекати на підтвердження від постачальника;
  • після отримання замовлення постачальник зв'язується із замовником для уточнення деталей;
  • замовнику стає доступною функція онлайн-оплати замовлення в особистому кабінеті;
  • якщо потрібна доставка дров – представник лісгоспу погоджує із споживачем її вартість з урахуванням логістики;
  • після цього в особистому кабінеті стане доступна функція онлайн-оплати послуги "Доставка".

Кожен громадянин має право замовити 15 кубометрів дров на рік. При отриманні дров громадянин повинен пред'явити документи, що посвідчують особу та реєстраційний номер облікової картки платника податків, яка оформляє замовлення.

За даними Кабміну, вже реалізовано понад 2,4 млн. кубометрів деревини. На складах зараз перебуває близько 187 тисяч кубічних метрів. Загалом до кінця року лісгоспи Державного агентства лісових ресурсів України планують продати ще 1,1 млн. кубічних метрів дров.

Для забезпечення дровами найуразливіших категорій громадян на прифронтових територіях Кабмін виділив обласним адміністраціям 563 мільйони гривень. Гроші вирушать на закупівлю та доставку дров для населення Харківської, Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Миколаївської, Сумської, Херсонської, Чернігівської областей.