Харківські поліцейські та IT-фахівці створили базу даних із документів, які кинули російські війська під час відступу з Харківської області. Про це повідомив начальник Слідчого управління поліції Харківської області Сергій Болвінов. Зібрані матеріали поліцейський називає "бібліотекою військових злочинів".

У будівлях, які російські військові використовували як свої штаби та адміністрації у Харківській області, українські військові під час визволення регіону восени 2022 року виявили сотні мішків із паперами. Це списки, документи, внутрішня інформація, фото- та відеоматеріали, інформація про підрозділи, повні дані та посади військових.

За допомогою харківських IT-фахівців ці документи зібрали на єдиній платформі - SORС. Ця база дає змогу знайти дані про російських військових за їхніми позивними.

Документи, зібрані в базах, дають змогу розслідувати військові злочини. Наприклад, розповів Сергій Болвінов, встановили викрадача іномарки з адміністрації Дворічанського Національного природного парку під час окупації. Одного з викрадачів називали "Ден". SORС видав список особового складу російського підрозділу - це один із рукописних текстів, які росіяни залишили Дворічній і який оцифрували та завантажили в програму. Далі правоохоронці вийшли на Дениса Максимова. Тепер його профіль у поліцейській базі доповнено фотографіями та іншими даними.

У базу завантажили вже близько 60% покинутих росіянами документів. 

"Ця база - справжня бібліотека військових злочинів, які скоїли росіяни. Тепер ці дані ніколи не загубляться, а кожен злочинець обов'язково буде ідентифікований", - заявив Сергій Болвінов.