У Харківській області зареєстровано черговий випадок сказу в кота. Цього разу - у селищі Золочів у Богодухівському районі, повідомили в Держпродспоживслужбі.

17 лютого до ветеринарів звернулася місцева жителька і повідомила про загибель її кота. За словами господині, 10 лютого тварина відмовилася від їжі та води, 11 лютого у власниці виникла підозра, що в горлі кота кістка, а під час спроби її витягти кіт покусав і подряпав господарів. Кістку дістали, проте 17 лютого кіт загинув.

Випадок сказу в кота фахівці лабораторно підтвердили 19 лютого. Власникам тварини рекомендували негайно звернутися по медичну допомогу.

На засіданні надзвичайної протиепізоотичної комісії при Богодухівській адміністрації вирішили:

  • запровадити карантин у Золочеві;
  • визначити загрозливу зону - це селище Золочів із прилеглими лісовими та польовими масивами;
  • організувати облік собак, котів та інших домашніх тварин;
  • провести вакцинацію проти сказу собак, котів та інших домашніх тварин.

Від початку 2024 року це 26-й випадок сказу у тварин у 6-ти районах області.

19 лютого помер 59-річний житель селища Печеніги в Чугуївському районі, якого госпіталізували з ознаками сказу. Чоловіка також покусала домашня кішка.

У 2023 році в Харківській області не фіксували зараження людей сказом, у 2022 році від сказу померла одна людина.

Як передається сказ

Захворіти на сказ може людина або тварина, якщо її вкусить, подряпає або обслюнявить інфікована тварина. Через кров або сечу тварин сказ не передається.

Якщо людину вкусила або подряпала тварина, потрібно ретельно (не менше 10 хвилин) промити рану проточною водою з господарським милом. Найвразливіші місця - це голова, обличчя, шия та кінцівки, бо там найбільше нервових закінчень. 

Далі якнайшвидше зверніться по медичну допомогу. Захворювання є смертельним. Врятувати людину може лише своєчасна вакцинація. Зазвичай графік вакцинації складається з 5 щеплень.  Антирабічна вакцина безкоштовна.

Куди звертатися людям у разі контакту з хворою твариною

У Харкові антирабічну допомогу надають у спеціалізованих травмпунктах за такими адресами:

  • лікарня №26, вул. 23-го Серпня, 23 А;
  • лікарня №18, вул. Краснодарська, 104;
  • лікарня №25, пр. Олександрівський, 122;
  • лікарня №17 (також обслуговує дітей), пр. Героїв Харкова, 195;
  • лікарня №3, пр. Ново-Баварський, 90.

У районах області лікарі-рабіологи приймають постраждалих у центральних лікарнях, первинну допомогу можна отримати в кожному лікувальному закладі.