До суду скеровано обвинувальний акт щодо російського солдата, який запропонував жителю Харківської області продати доньку, а за відмову - побив до напівсмерті. Про це повідомили в обласній прокуратурі.

Особу військового встановлено: це 26-річний уродженець республіки Башкортостан Айнур Шафіков.

За даними слідства, у квітні минулого року в окупованому селі Першотравневе Куп'янського району Шафіков разом з іншими російськими військовими зупинив на блокпосту місцевого жителя, який був разом із дружиною та трирічною донькою. Побачивши дитину, росіяни сказали, що дівчинка дуже красива, і вони готові купити її за 200 тисяч російських рублів (близько 2000 доларів).

Батько дитини відмовився продавати дочку, і між ним і росіянами виник конфлікт. Після військові відпустили сім'ю, але Шафіков сильно дивувався, чому за таку суму чоловік не хоче продавати дитину.

Пізніше Шафіков разом з іншими військовими приїхали до чоловіка додому, де побили до напівсмерті за "непокору", а потім - повели на розстріл, наказавши його дружині залишитися вдома. Відвівши чоловіка до місцевого будинку культури, росіяни знову його побили, вистрілили в повітря і відпустили.

Наразі Айнур Шафіков оголошений у міжнародний розшук і розшук на території України. Йому інкримінують факт жорстокого поводження з цивільним населенням, вчинений за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України). Справу розглядатимуть в Орджонікідзевському райсуді Харкова.