Президент України Володимир Зеленський запровадив санкції проти колишнього народного депутата з Харкова Дмитра Святаша. Глава держави підписав указ, яким увів у дію відповідне рішення Ради національної безпеки і оборони.

Санкції вводяться проти тих людей, які підтримали РФ. Обмежувальні заходи:

  1. блокування активів;
  2. повне обмеження торговельних операцій;
  3. припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень територією України;
  4. запобігання виведенню капіталів за межі України;
  5. призупинення виконання економічних і фінансових зобов'язань;
  6. заборона на участь у приватизації, оренді державного майна;
  7. заборона на публічні та оборонні закупівлі тощо.

Санкції запроваджено також проти експрем'єра Миколи Азарова, ексміністра Дмитра Табачника, ексдепутата Олега Царьова, керівника окупаційної адміністрації Криму Сергія Аксьонова, голови незаконного формування "ЛНР" Леоніда Пасічника, депутата Держдуми РФ Дмитра Сабліна.

Термін дії санкцій - 10 років.

Дмитру Святашу - 52 роки. Він народився в Харкові. З 2002 року неодноразово обирався народним депутатом. У жовтні 2019 року проти Святаша відкрили кримінальне провадження у зв'язку з незаконним заволодінням 1,1 млрд грн "УкрСиббанку" на користь групи компаній АІС. Святаш виїхав до РФ.

Також Святаша обвинувачують за статтею 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) КК України.

У квітні 2022 року заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм написав у соцмережах, що керівництво РФ планувало призначити Дмитра Святаша керівником окупаційної адміністрації в Харкові.

Також слідчі встановили, що Святаш отримував розвідувальну інформацію з Харківської області та передавав її росіянам. На нього працювали кілька завербованих інформаторів, які здавали позиції ЗСУ.

У середині серпня 2023 року обвинувальний акт щодо Святаша передали до суду.