Харківські інженери-конструктори хотіли продати РФ секретні розробки. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

Служба безпеки у взаємодії з Урядом та керівництвом одного зі стратегічних заводів Харкова зірвала спробу росіян отримати новітні технологічні розробки України у галузі паливно-енергетичного комплексу.

Серед затриманих – очільник конструкторського бюро та заступник керівника цеху промислового підприємства.

Ворога цікавили схеми, креслення та інструкції з виробництва парових турбін, а також комплектуючих до них. Такі турбіни не виготовляються в РФ, а до початку російської агресії проти України вони безперебійно закуповувалися саме на цьому підприємстві.

Наявні в Росії агрегати майже вичерпали свій ресурс і потребують заміни або капітального ремонту. Таким чином, науково-технічні досягнення України були потрібні росіянам для забезпечення безперервної роботи парових установок на об'єктах "Росатому", а також для модернізації російських ТЕС та ГЕС.

Розслідування встановило, що керівником агентурної групи був мешканець Харкова, колишній бізнес-партнер місцевого заводу. За вказівкою окупантів інженери мали викрасти необхідні документи, оцифрувати їх та в електронному вигляді передати до Росії.

Під час обшуків за місцями проживання та роботи фігурантів було вилучено технічну документацію, телефони, ноутбуки, планшети та флешки з доказами злочинів. Крім того, в організатора агентурної групи було виявлено понад 5 мільйонів гривень, які він, ймовірно, отримав за співпрацю з РФ.

Фігурантам повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України - державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб.

Затримані перебувають під вартою без права внесення застави.  Їм загрожує довічне позбавлення волі.

Розслідування триває для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до діяльності російської агентури.