У Харкові освятили водопровідну воду. Як повідомили у "Харківводоканалі", обряд освячення на водозаборі "Дніпро" Краснопавлівського водосховища провів благочинний Лозівського району протоієрей Ярослав.

Освячення питної води на Водохрещі відбувається у Харкові щороку. Сьогодні цієї традиції не порушили, і тепер свята вода тектиме з кранів. Комунальники наголосили, що це важливо для людей, які у воєнний час не можуть її освятити.

Сьогодні, 19 січня, християни східного обряду святкують Хрещення Господнє, або Богоявлення - свято, присвячене хрещенню Ісуса Христа у річці Йордан. Вважається, що водохресна вода має особливу силу. Її освячують за особливим чином Великого освячення, яке проводять двічі на рік: напередодні Хрещення і в саме свято. Напередодні і в свято Водохреща вся вода на світі вважається освяченою. Тому, якщо немає можливості освятити воду в церкві, її можна просто набрати в будь-якому місці.

Краснопавлівське водосховище, на якому сьогодні освятили воду для харків'ян, є складовою частиною водогосподарської системи східної України. Штучне водосховище обсягом 410 млн м³, побудоване у 1980 році для забезпечення водою Харківської, Донецької та Луганської областей, є складовою каналу Дніпро-Донбас для перекидання води з Кам'янського водосховища на відстань 260 км. І це друге за потужністю джерело водопостачання Харкова та основне для міста Лозова, селищ Краснопавлівка Лозівського району, Покотилівка та Високий Харківського району.