До суду скеровано обвинувальний акт стосовно харків'янина, який торгував довідками, які давали змогу відкосити від мобілізації. Про це повідомили в обласній прокуратурі.

37-річний чоловік організовував проходження медкомісії, за результатами якої чоловіків визнавали непридатними для військової служби та знімали з обліку. Таким чином вони отримували можливість виїжджати за кордон.

Вартість "послуги" становила 3-5 тисяч доларів. При цьому частина військовозобов'язаних навіть не приходила на медкомісію.

Крім того, фігурант вимагав гроші від чоловіків, які за станом здоров'я не придатні до служби. Зокрема, одному з таких чоловіків вимагач сказав, що той не зможе самостійно пройти медкомісію та знятися з військового обліку. За підготовку потрібних документів фігурант вимагав від хворого харків'янина 3000 доларів. А за відмову платити - погрожував, що його відправлять у найгарячішу точку бойових дій. Від харків'янина вимагач встиг отримати 2000 доларів.

Під час обшуків удома у фігуранта вилучили чернетки, детонатор до ручних гранат типу УДЗ, корпус ручної осколкової гранати РГН і два саморобні ножі.

Наразі чоловік перебуває під вартою. Йому інкримінують хабарництво та вимагання (ч. 3 ст. 369-2 ч. 1, 2 ст. 263 КК України).

Триває слідство щодо інших учасників схеми. Зокрема, серед підозрюваних - голова військово-лікарської комісії, якому інкримінують службову фальсифікацію (ч. 1 ст. 366 КК України), двоє членів медкомісії та співробітник лікарні - їх підозрюють у виписці підроблених документів (ч. 2 ст. 358 КК України).

Справу розглядатимуть у Дзержинському райсуді Харкова.