У деокупованих селах Ізюмського району запрацював магазин на колесах. Про це повідомляє «Слобідський край» із посиланням на старосту Іванчуківського старостинського округу Олександра Педуна.

За його словами, потреба у пересувному магазині назріла давно, оскільки на весь старостат працює лише один магазин – у селі Іванчуківка. Люди з довколишніх сіл змушені були наймати транспорт, щоб їздити за покупками. А пересувний магазин допоміг вирішити проблему для мешканців як мінімум чотирьох сіл – Куньєго, Щасливого, Лисогірки та Новопавлівки.

Магазин на колесах організував приватний підприємець. У селах кажуть: у обумовлені дні та час машина з товарами першої потреби приїжджає завжди незалежно від погоди.

Схожа ситуація у відсутності магазинів склалася у прикордонній Липецькій громаді. У травні 2023 року там працював лише один магазин – у Липцях. За словами місцевого старости, відкривати торгові точки було нерентабельно через невелику кількість мешканців. Якщо до війни чисельність населення громади становила 13,5 тисяч, то після вторгнення російської армії в громаді залишилося близько 2000 чоловік.

У деокупованому Ізюмі станом на березень 2023 року спостерігався дефіцит побутової хімії та засобів гігієни. За словами волонтерів, які возили до міста товари першої необхідності, - проблем із продуктами не було. В Ізюмі працював ринок і магазини, де можна було купити все, - щоправда, за цінами на 15-20% вищими за харківські.