У Тернополі розгорівся скандал через звинувачення працівників місцевої дитячої бібліотеки у дискримінації переселенців. Харків'янка Катерина Посохова, яка два роки тому переїхала до Тернополя, написала на своїй FB-сторінці, що в бібліотеці від її сім'ї вимагали грошову заставу за книжки через те, що вони - переселенці.

За словами Посохової, 3 квітня працівниця бібліотеки запропонували їм сплатити 600 гривень застави за дві обрані книжки. Харків'янка каже, що причину цього пояснили так: "Ви можете написати на них "Слава Росії". Окрім того, працівниця бібліотеки звинуватила перевеленців у масових крадіжках: "Такі, як ви, вже багато книг у нас потягли".

Під час наступного візиту 16 квітня працівниці бібліотеки знову вимагали заставу, а на формулярі Посохових олівцем було написано, що їм видаватимуть книжки лише під грошову заставу.

"Більше вам книг без застави не дамо. - Чому?  - Розмовляйте з директоркою, так написали на вашому формулярі". Далі знову тривала розмова з директоркою, її заступницею. Знову чуємо всі догми світу про переселенців, яким не можна довіряти, хоч скільки б вони жили в Тернополі", - написала Посохова. 

Пост Катерини Посохової про цей інцидент швидко став вірусним у соцмережах, зібравши понад 1500 вподобань.

У свою чергу керівництво бібліотеки відкидає усі звинувачення, заперечує вимагання грошей і вважає, що родина неправильно зрозуміла ситуацію. Директорка Надія Новіцька в коментарі Zaxid.net повідомила, що застава може вимагатися за книжки, які є в одному примірнику або на які великий попит, незалежно від статусу відвідувача.

"Я вважаю, що це була провокація. Ця сім’я вперше прийшла до бібліотеки, і їх ознайомлювали з правилами нашого закладу. Їх попередили: якщо вони оберуть книги підвищеного попиту або ж книги, які є в одному екземплярі, то в такому випадку треба буде лишити заставу. Суми їм ніякі не називалися, звідки вони взяли 600 грн – я не розумію. У нас книги є різної вартості. Є такі, які вартують і 1200 грн, і їх хочуть взяти додому діти. Але хлопчик вибрав книжки, за які не потрібна була застава", – розповіла Надія Новіцька.

Вона стверджує, що для пояснення цього правила працівники навели випадок з переселенцем, який торік залишив у книзі образливі для українців написи. Але сім'я Посохової начебто сприйняла це "занадто особисто".

В обласній раді обіцяють вивчити ситуацію.