У Харківському національному автодорожньому університеті розкритикували політику Міносвіти, спрямовану на об’єднання вишів.

Кілька років тому в Харкові до ХНУМГ імені Бекетова приєднали Харківський національний університет будівництва та архітектури. Також був створений Державний біотехнологічний університет - шляхом об’єднання чотирьох вишів Харкова: Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Василенка, Харківського національного аграрного університету імені Докучаєва, Харківської державної зооветеринарної академії та Харківського державного університету харчування та торгівлі.

Зараз Міністерство освіти і науки планує реорганізувати Харківський національний університет імені Сковороди. Його можуть приєднати до Харківського національного університету імені Каразіна. ДО ХНУ можуть приєднати і Українську інженерно-педагогічну академію.

Окрім того, у Міносвяти є плани і щодо ХНАДУ: його хочуть приєднати до іншого вишу, наразі розглядається питання, до якого. Називалися два варіанти – НТУ “ХПІ” і Харківський національний університет міського господарства імені Бекетова.

На сайті ХНАДУ опублікували звернення до спілки ректорів вишів України, у якому об’єднання вишів у Харкові називають необґрунтованим:

“Викликають занепокоєння методи оптимізації мережі ЗВО (закладів вищої освіти - SQ) України через необґрунтовану реорганізацію (об’єднання) закладів вищої освіти, яка проводиться Міністерством освіти і науки України. Непрозорість, безсистемність та непродуманість процедур реорганізації (об’єднання) ЗВО, сумніви у позитивному результаті об’єднання призводять до зростання соціальної напруженості в академічній спільноті, викликають непорозуміння між ЗВО та МОН України”, - ідеться у зверненні.

У ХНАДУ вважають, що об’єднання, вже проведені у Харкові, свідчать, що процес реорганізації вишів може призвести до втрати наукового потенціалу через руйнування наукових шкіл та зміну кадрового складу закладів, особливо під час об’єднання (приєднання) непрофільних ЗВО. 

У ХНАДУ вважають, що для процесів об’єднання вишів необхідно: 

  • розробити прозору систему критеріїв оцінки необхідності реорганізації ЗВО;
  • на основі розроблених критеріїв провести аналіз діяльності ЗВО та розробити прозору і передбачувану черговість проведення реорганізації;
  • за результатами проведеного аналізу запропонувати перспективну модель мережі ЗВО України. 

Також у ХНАДУ вважають, що необхідно створити систему оцінювання діяльності вишів. Критеріями можуть бути: 

  • чисельність студентів, які навчаються у ЗВО, за відповідними освітніми програмами (за інформацією МОН, мережа вишів розрахована на 6 – 6,5 тис. здобувачів вищої освіти на один навчальний заклад, а, відповідно до нещодавньої публікації заступника міністра освіти, критична мінімальна чисельність здобувачів вищої освіти у виші має бути 2,5 – 3 тис. здобувачів);
  • кількість та якісні характеристики акредитованих освітніх програм для вишів, що забезпечують потреби виробництва, культури тощо (відсоток освітніх програм, що відповідають потребам відповідної галузі, має бути не меншим ніж 70%);
  • рівень працевлаштування випускників, зокрема за фахом за останні 3 – 5 років (відсоток зайнятих відповідно до здобутої освіти);
  • ступінь ризику від упровадження господарської діяльності у сфері вищої освіти.

Результати оцінювання вишів за переліченими показниками мають бути оприлюднені. 

Вчена рада ХНАДУ відзначає, що пропозиції щодо об’єднання вишів у Харківі, які останнім часом лунають від МОН, протирічать переліченим критеріям, зокрема критеріям, визначеним заступником міністра освіти і науки України, щодо критичної мінімальної чисельності здобувачів вищої освіти в ЗВО (2,5 – 3 тис. здобувачів). Усі виші Харкова, яким МОН України пропонує реорганізацію, навчають значно більшу кількість студентів. 

Також у ХНАДУ вважають, що необхідно розробити законодавчу базу, що унормовує процедури реорганізації (об’єднання) вишів з метою забезпечення прозорості і публічності.