Бізнес із області переїжджає до Харкова. За січень – червень 611 ФОП офіційно перевели свою комерційну діяльність на територію міста. Переважно це підприємці з деокупованих територій регіону, повідомили у міськраді з посиланням на облуправління податкової.

За перше півріччя 2023 року харків'яни відкрили 6 100 ФОПів, закрили – 9 700, ще 467 – перереєстрували свою податкову адресу в інші регіони.
Станом на 1 липня у Харкові працює 118 800 фізосіб-підприємців.

Цікавості до відкриття власної справи сприяють різні грантові програми.
Наприклад, урядовий проект «єРобота» пропонує кілька грантових програм для тих, хто планує створити чи розвивати власний бізнес. Максимальна сума підтримки – 250 000 гривень.

В обласному центрі зайнятості кажуть: за програмою «Власна справа» схвалили бізнес-ідеї 27 харків'янам, 14 із них уже отримали гроші для старту.
Також підприємці можуть подавати заявки на участь в інших державних та міжнародних програмах, де можна пройти безкоштовне навчання, отримати фінансову підтримку чи консультації експертів.
Актуальні грантові програми для бізнесу можна переглянути тут.

На думку експертів, сьогодні у Харкові є три найкращі напрямки для розвитку бізнесу:

  • так званий «military-tech» - все, що пов'язане з виготовленням продукції для потреб армії: рюкзаки, розвантаження, дрони;
  • виробництво та переробка продуктів харчування;
  • все, що пов'язане з науковими та технологічними інноваціями.