З 20 по 26 лютого в Україні триватиме Масляна. Традиційно в ці дні прийнято пекти млинці.

Як повідомили у Департаменті споживчого ринку міськради, ціни у Харкові в середньому такі:

  • борошно - 21 грн/кг,
  • молоко ультрапастеризоване – 35 грн/0,9 л,
  • соняшникова олія – 40 грн/0,5 л,
  • цукор – 35 грн/кг,
  • яйця – 65 грн./10 шт.

Готові суміші для випікання млинців (ТМ «Сто пудов», ТМ «Хуторок») коштують у середньому 35 грн/0,5 кг.

Також у магазинах Харкова можна придбати заморожені млинці з різними начинками. Наприклад, у магазині напівфабрикатів «Галя балувана» заморожені млинці з м'ясом коштують 95 грн/6 шт., із сиром – 86 грн/7 шт., з маком та вишнею – 87 грн/7 шт. У супермаркеті «Рост» заморожені млинці коштують від 40 до 56 грн (320 г), у «АТБ маркет» – 46,5 грн (370 г).

Про якісь масові заходи на Масляний тиждень не повідомляється. У березні 2022 року гуляння було заплановано у парку Горького, але їх скасувала війна.

Як святкували Масляну за старих часів у Харкові

► Як пише харківський краєзнавець і журналіст Андрій Парамонов, Масляна була одним із найрадісніших і найбажаніших свят у Харкові, навіть "найменші шинки в ці дні пекли млинці, що вже говорити про кращі шинки міста". Сімейні обіди, вечори та звані вечері складалися з різного роду млинців та начинок. Млинці робили з пшеничного, житнього, гречаного, вівсяного і навіть пшоняного борошна, додавали рибні, грибні, молочні, фруктові начинки.

► У першій третині XIX століття особливим смаком славилися млинці у майстрині Марфи з заїжджого двору харківського купця 3-ї гільдії Аммоса Микитовича Алексєєва. Заїжджий двір був на Рибній вулиці. На масляний тиждень Марфа готувала кілька видів рибних начинок до млинців, але коником її були млинці з припіком. Припік - це начинка, яку впікають або, буквально, смажать у млинець. Як начинка, йдуть подрібнені варені яйця, овочі, гриби - що завгодно.

► Коли Марфи не стало, першість по найсмачніших млинцях довго утримував трактир Чонграді. З початком масляного тижня шинкарю доводилося робити тимчасові печі для приготування млинців прямо на площі, оскільки шинок не вміщав усіх бажаючих. Будинок корчми розташовувався в кам'яному двоповерховому будинку навпроти нинішнього міськвиконкому між будинками № 16 та 18 за площею Конституції. У 1840-х роках його викупив купець Чонграді і володів ним до 1885 року.

Рецепт млинців на пшоняній крупі

Пшоні млинці – це колорит минулого, який рідко хто відтворює сьогодні, але ми пропонуємо вам спробувати цей рецепт і здивувати близьких.

  • 1 склянка пшоняної крупи
  • 20 г дріжджів
  • 4 яйця
  • 1 склянка манної крупи
  • сода, сіль на кінчику ножа
  • 200 г борошна
  • 1 склянка окропу

Склянку пшоняної крупи промивають і варять рідку кашу на воді без солі. Остуджують, переливають у невелику каструлю, додають дріжджі, розведені у теплій воді. Додають яйця, манну крупу, сіль, соду, борошно. Все добре перемішують та ставлять на ніч у тепле місце. Коли тісто підніметься, додають склянку окропу, розмішують і залишають на 30 хвилин. Випікають на сухій сковороді, закриваючи кришкою на повільному вогні. Перед подачею на стіл змащують олією.