СБУ викрила колаборанта, який приїхав "розвивати" енергогосподарство в окупованій частині Харківської області. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

Зловмисником виявився 49-річний житель окупованої частини Луганщини.

Від початку серпня до вересня 2022 року він добровільно обіймав посаду "в.о. начальника відділу Управління палива, енергетики та вугільної промисловості Військово-цивільної адміністрації Харківської області", що розміщувалася в окупованому Куп'янську. Для того, щоб отримати цю фейкову посаду та підзаробити, чоловік спеціально приїхав на Харківщину з окупованого росіянами Старобільська.

На цій посаді зловмисник розробляв плани перспективного розвитку енергогосподарства окупованої частини Харківської області, контролював ліміти витрат паливно-енергетичних ресурсів, опікувався підвищенням енергоефективності захоплених підприємств тощо.

Крім цього, колабораціоніст формував бюджет для виплати зарплати в російських рублях співробітникам свого відділу, а також виконував інші накази і розпорядження окупаційної адміністрації.

Під час звільнення Куп'янського регіону чоловік втік на непідконтрольну територію України, де наразі переховується від українського правосуддя.

Йому заочно оголошено підозру за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).