2022 року в Харкові вперше за 30 років за добу не було зареєстровано жодного злочину. Про це на сесії облради 14 лютого розповів голова ГУ Нацполіції Харківської області Володимир Тимошко, озвучуючи статистику 2022 року.

За його словами, два дні - у лютому та на початку березня минулого року - в Харківській області протягом доби не було зареєстровано жодного злочину. Таке явище відбувається вперше від початку незалежності України, зазначив Тимошко.

У поліції констатували зменшення за 2022 рік числа:

  • розбійних нападів (2022 року - 33, 2021 - 94),
  • грабежів – (відповідно 153 та 396),
  • крадіжок – (6 тисяч порівняно з 8,5 тисячами у 2021 році),
  • квартирних крадіжок (592 та 744).

Також поменшало шахрайств та хуліганств.

Головний поліцейський Харківської області наголосив, що ключовими чинниками зниження злочинності стали як зменшення чисельності населення області, так і згуртованість населення під час воєнних дій.

"Я ставлю цей фактор на перше місце. Все ж таки такої згуртованості харків'ян ми не знали ніколи", - підкреслив Володимир Тимошко.

У грудні 2022 року стало відомо про створення у поліції Харкова спецвідділу для розслідування воєнних злочинів. Співробітників набирали зі слідчого управління та районних відділів за двома критеріями: це найкращі працівники і вони бажають розслідувати злочини, скоєні в умовах збройного конфлікту. Фахівці відділу займатимуться виключно військовими злочинами: це вбивства, обстріл мирного населення, тілесні ушкодження, крадіжки та випадки колабораціонізму.