У Харкові вбито підприємця. Як повідомив голова Слідчого управління ГУ Нацполіції у Харківській області Сергій Болвінов, це сталося у листопаді минулого року.

За його словами, все почалося із заяви до поліції про зникнення 45-річного бізнесмена Михайла. Слідчі та оперативники почали пошуки і через 2 дні знайшли машину зниклого зі слідами крові в салоні. Оскільки робота зі службовими собаками не дала результатів, поліцейські відстежили злочинців телефонами. Виявилося, що вранці, коли Михайла востаннє бачили живим, його переслідували на авто двоє чоловіків - сусід Іван із другом.

Сусіда викликали на допит, і він зізнався, що товариш поспілкував гроші за стеження за Михайлом.

За версією слідства, вранці чоловіки поїхали за бізнесменом та зупинили його. Друг сусіда вимагав у Михайла гроші, їх не було, і він убив чоловіка. Тіло сховав у лісосмузі, а машину відігнав в інше місце.

У січні поліція затримала підозрюваного за п. 6 ч. 2 ст. 115. Умисне вбивство з корисливих мотивів карається позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років або довічним ув'язненням.

Сусіду також повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 187. За розбій, спрямований на заволодіння майном, він може одержати від восьми до п'ятнадцяти років в'язниці.

Рівень злочинності в Україні зростав з 90-х років і досяг піку 2000 року. Потім розпочався зворотний процес, який тривав до 2009 року, коли українська економіка увійшла до глобальної фінансової кризи. Починаючи з 2017 року в Україні продовжувалося покращення криміногенної ситуації, дані статистики злочинності у 2020 році були кращими за десятиліття.

Якщо говорити про мотиви вбивств, то найчастіше це:

  • користь;
  • помста;
  • заздрість;
  • ревнощі;
  • кар'єризм;
  • хуліганські спонукання.

Як зазначають у поліції, всі ці мотиви притаманні будь-якому злочину - як скоєному навмисне, так і з необережності.

Цікаво, що із початком повномасшабного вторгнення РФ рівень злочинності в Україні знизився на 14%. Про це минулої осені повідомив голова Нацполіції Ігор Клименко.