Паливо з нафтобази в Харкові залило житловий сектор, тому що безпілотник "Шахед" влучив у захисні споруди. Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, пише "Суспільне".

9 лютого російські війська завдали удару по нафтобазі в Немишлянському районі Харкова. Вилилося 3 тис. тонн нафтопродуктів. Паливо потрапило в житловий сектор на вулицю Котельну. Виникла масштабна пожежа. Згоріли 15 житлових будинків, загинули 7 осіб

Синєгубов повідомив, що, ймовірно, було три влучання "Шахедами". Один із "Шахедів" влучив саме в захисні споруди, які мали стримати пальне в разі розливу. У поліції відкрили кримінальне провадження: слідство має встановити, чи законно нафтобаза розташована поблизу житлових будинків, яка максимальна кількість пального згідно із законом могла бути на нафтобазі, і хто її власник.

"За моєю інформацією, ОККО не має відношення до інфраструктурного об'єкту, однак до палива, яке там зберігалося, вони мають відношення, на правах оренди вони там знімали (ємності - ред.)", - заявив Синєгубов.

Мер Харкова Ігор Терехов дав доручення перевірити всі заправки і місця зберігання нафтопродуктів. 

Також паливо потрапило в річку Немишля, а з неї - у річки Харків, Лопань і Уди. У районі селища Хорошеве екологи виявили велику нафтову пляму. Вміст нафтопродуктів у Немишлі в 95 разів вищий за норму, у Харкові, Лопані та Удах - у 7-8 разів вищий за норму.

У "Харківводоканалі" повідомили, що у водопровідну воду нафтопродукти не потрапили. Якість води перевіряють щодня.