Російські війська хаотично обстрілюють смт Козача Лопань, повідомив голова Дергачівської міської військової адміністрації В'ячеслав Задоренко. Влада закликає місцевих жителів виїжджати.

Смт Козача Лопань розташоване на півночі Харківської області за два кілометри від кордону з РФ. Дальність стрільби танків - до 5 кілометрів, тому російські танкісти можуть обстрілювати селище з території Білгородської області. 

У лютому 2022 року селище було окуповане. Звільнене ЗСУ 11 вересня 2022 року під час Харківського контрнаступу. 

До війни в селищі проживало понад 5 тис. осіб. Через окупацію і постійні обстріли населення значно скоротилося. 

Сьогодні, 14 серпня, близько полудня війська РФ укотре обстріляли Козачу Лопань із танків.

Снаряди влучили по центру населеного пункту, де в цей час перебувало багато місцевих жителів. На місці загинув 45-річний чоловік, ще троє чоловіків дістали поранення. Двоє з них перебувають у важкому стані, третій - працівник адміністрації Козачієлопанського округу - у стані середньої тяжкості, його життю нічого не загрожує. Контузило пенсіонерку. Її доставили в одну з лікарень Харкова.

Пошкоджено будівлю адміністрації Козачолопанського округу, господарські будівлі та магазини.

В'ячеслав Задоренко закликав усіх жителів Козачої Лопані та прилеглих населених пунктів за можливості виїхати для збереження власних життів.

Козача Лопань піддається обстрілу з танків регулярно. За словами Задоренка, селище обстрілюють приблизно двічі на тиждень. Танки б'ють і по інших населених пунктах Дергачівської громади. Сусіднє з Козачою Лопанню село Ветеринарне обстрілюють чи не щодня. Тут майже не залишилося людей: до війни населення села становило близько 600 осіб, зараз живе 14. Решта евакуювалися.