На Північній Салтівці в Харкові частково знесуть багатоповерховий житловий будинок, повідомили в обласній військовій адміністрації.

Регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та НС внесла до списку потенційно небезпечних об'єктів будинок по вул. Наталі Ужвій, 82. Тут частково демонтують перший під'їзд.

Uzhvij

Цей 16-поверховий будинок – один із найбільш розбитих обстрілами. Квартири зруйновано повністю на всіх поверхах. Будинок став своєрідним символом Салтівки, яка постраждала від масованих обстрілів. Була ідея створити із цього будинку меморіал, але мешканці виступили проти.

Північна Салтівка - найбільш постраждалий від російських обстрілів житловий масив міста. За попередніми даними мерії, у Харкові близько 500 будинків не підлягають відновленню, і найбільше таких – на Північній Салтівці, особливо у мікрорайоні Північна Салтівка-3. Загалом у місті постраждало 5,2 тис. будівель.

Також можуть бути знесені три будинки у центрі Харкова, які потрапили під ракетні удари. Це будинки за адресами:

  • вул. Свободи, 11/13;
  • вул. Мироносицька, 34;
  • вул. Мироносицька, 32.

Будинки по вулиці Мироносицькій отримали пошкодження внаслідок ракетного удару по будівлі Харківської обладміністрації у серпні 2022 року. Сама ж будівля ХОДА вперше постраждала під час ракетного удару 1 березня 2022-го: тоді під завалами загинули 29 людей.

До будинку на вулиці Свободи російська ракета прилетіла у вересні 2022 року. Будівля зазнала значних пошкоджень.

Остаточне рішення щодо демнтажу ще не прийняте, тривають експертизи. Мер Харкова Ігор Терехов заявив, що у разі демонтажу цих будинків усім мешканцям нададуть житло у цьому ж районі.

На початку 2023 року мер розповідав, що в Харкові планують побудувати два нові мікрорайони для людей, які втратили житло. Один із них буде розташований у районі метро “Барабашово”, інший – на незабудованих земельних ділянках за вулицею Наталії Ужвій. Планується, що будинки будуть не вищими за 7 поверхів, і в них будуть підземні паркінги, які можна використовувати як укриття.