За впровадження Z-освіти в Харківській області ексдиректор ліцею отримав максимальне покарання. Про це повідомили в прокуратурі.

Прокурори довели, що директор українського ліцею в с. Кругляківка Куп'янського району добровільно погодився працювати на росіян.

Влітку 2022 року, коли Куп'янщина перебувала під контролем російських загарбників, він "переоформився" і став заново директором цього ж ліцею, але вже під егідою РФ.

Він закликав учителів співпрацювати з "новою" владою і підтримати інтеграцію в систему освіти РФ. Педагог навіть встиг завести в ліцей російські підручники. Крім того, він направив своїх колег на проходження курсів підвищення кваліфікації в Курськ у РФ, щоб ті, повернувшись, "вчили дітей любити Росію".

Директора ліцею звільнено. Він утік до РФ.

Заочно 49-річного чоловіка визнали винним у колабораційній діяльності (ч. 3 ст. 111-1 КК України). Йому призначено максимально можливе покарання за цією частиною статті - у вигляді трьох років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в освіті на строк 15 років.

Оскільки засуджений поки що переховується від українського правосуддя, строк відбуття ним покарання почне рахуватися з моменту його фактичного затримання. Строків давності не буде.