Люди активно повертаються до Дергачів, незважаючи на те, що до громади ще долітають ворожі снаряди. Про це "Українському Радіо Харків" розповів голова громади В'ячеслав Задоренко.

За його словами, у Дергачі, які більш віддалені від кордону, люди повертаються активно, але Задоренко не закликає поки цього робити, особливо щодо сіл, розташованих ближче до кордону з РФ.

"На жаль, по громаді ще щодня влучають ворожі снаряди. Якщо не долітає до одного населеного пункту, то долітає до іншого. Але люди повертаються, тож запускаємо роботу кіосків, магазини продуктові, щоб забезпечити потреби людей. У Дергачах відновлюють роботу аптечні кіоски, супермаркети. Хоча у нас безкоштовно надається гуманітарна допомога, безкоштовно видаються лікарські засоби на території лікарні", - наголосив Задоренко.

За його словами, у Дергачах зараз живе 40% від довоєнної кількості мешканців, тоді як навесні було близько 10%. Тоді Дергачі та прилеглі населені пункти обстрілювали з артилерії та РСЗВ щодня, мешканців закликали не повертатися. У Козачій Лопані на даний момент проживає приблизно 2 тисячі осіб із 6 тисяч. В інших населених пунктах громади – від 500 до 1000 осіб. За словами Задоренка, зараз у посиленому режимі працює обласна газова служба, яка проводить ремонт газотранспортних систем спільно із саперами, бо вони мають розмінувати територію. Газифіковані Дергачі, Безруки, частково Слатино. Наразі триває робота над тим, щоб відновити газопостачання до Руської Лозової. Найбільш зруйновані села громади – це Прудянка та Цупівка, вони практично стерті з лиця землі, і там не лишилося мешканців.

"Що стосується тепла, то в Дергачах та Безруках воно буде, а в інші населені пункти подаватимемо не за температурою, а по можливості. Я сьогодні людей готую до найгірших сценаріїв. Ми паралельно з відновленням газопостачання готуємо буржуйки, завозимо деревину. ДСНС розгортатиме пункти обігріву, готуються бомбосховища, в яких буде обігрів на випадок похолодання. Люди самі заготовляють дрова для своїх будинків, які можуть спалити твердопаливними котлами або плитками. До опалювального сезону громада готова десь на 70%, думаю, що до похолодання ми встигнемо", - сказав голова громади.

Він додав, що у Дергачівський міський бюджет майже не надходить коштів: підприємства закриті, підприємці своє обладнання вивезли, фермери цього року нічого не посіяли, але обласна військова адміністрація надає тверде паливо певним категоріям населення. Багато жителів самі виходять із пилками та сокирами, очищають лісосмуги від побитих дерев, сухостія та заготовляють дрова. Є лісосмуги, де пройшли ДСНС-ники, провели розмінування. До лісів, які далеко від автошляхів, людям ходити не радять.

Уряд виділив понад 60 мільйонів гривень на закупівлю дров для мешканців районів Харківщини, які мешкають поряд із зонами бойових дій. Тут – про те, як отримати ці безкоштовні дрова.