Харків'янин придумав схему ухиляння від податків, видаючи товар за гуманітарку. Як повідомили в обласній прокуратурі, заповзятливий громадянин недоплатив до бюджету 7 мільйонів гривень.

Правоохоронці з'ясували, що 62-річний мешканець селища міського типу Високий започаткував благодійний фонд. Однак цілі зловмисника були далекі від безоплатної допомоги нужденним. Чоловік організував схему ухилення від сплати податків під виглядом імпорту гуманітарної допомоги. Насправді "благодійник" самостійно закуповував у Європі одяг, продукти, будівельні матеріали, а в документах цей товар проходив як гуманітарна допомога від компанії однієї з європейських країн.

Зловмисник скористався наявністю пільг для тих, хто завозить гуманітарні вантажі на територію України. На митниці такі продукти оформлюються без сплати митних зборів та мита. Це передбачено ст. 6 Закону про гуманітарну допомогу. Гуманітарна допомога також включена до спеціального списку вантажів, на який поширюється пільга з оподаткування ПДВ при ввезенні.

Однак після проникнення на територію України "гуманітарка" перетворювалася на звичайні товари та не лунала безкоштовно, продавалася у торгових точках. Це дозволило недобросовісному підприємцю недоплатити у вигляді податків та зборів 7 мільйонів гривень.

У згаданій у підроблених документах європейській компанії заявили, що ніколи не мали стосунків із благодійним фондом, організованим зловмисником.

Зловмисник втік, тому про підозру йому оголошено заочно.