За минулий тиждень у Харківській області одна людина померла від грипу. Про це повідомили в лабцентрі.

Порівняно з попереднім тижнем відзначається зниження захворюваності на ГРВІ на 7%.

Показник захворюваності становить 113,82 на 100 тис. населення, що нижче рівня показника епідемічного порогу на 72,6%. Інтенсивність епідемічного процесу відповідає низькому рівню.

За тиждень у Харкові та області з ГРВІ та коронавірусом госпіталізовано 138 осіб, із них 58 дітей (42%). Від початку епідемічного сезону (з жовтня 2023 року) на гострі респіраторні вірусні інфекції перехворіло 2,62% населення області.

Станом на 11 березня 2024 року проти грипу щеплено 4334 особи.

Грип - це гостре вірусне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом і характеризується, в основному, ураженням верхніх дихальних шляхів. Небезпека грипу полягає в його високій заразності та здатності спричиняти тяжкі ускладнення, особливо в осіб з ослабленим імунітетом, у літніх людей, маленьких дітей і вагітних жінок.

Серед найчастіших ускладнень грипу - пневмонія, бронхіт, синусит і отит. У деяких випадках грип може призвести до розвитку більш серйозних станів, таких як серцево-судинні захворювання, загострення хронічних захворювань і навіть смерть.

Статистика смертності від грипу варіюється від року до року і залежить від багатьох чинників, включно зі штамом вірусу грипу, який циркулює в той сезон, а також від покриття вакцинацією. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), щорічно від ускладнень, спричинених грипом, помирає від 290 000 до 650 000 осіб у світі. Вакцинація є одним із найефективніших способів запобігання грипу та його ускладнень. Вакцини проти грипу оновлюються щороку, щоб відповідати штамів вірусу, що циркулюють.