Харківський автодорожній університет проти об'єднання з іншим вишем. 

У Міністерстві освіти і науки розглядають питання про приєднання Харківського національного автомобільно-дорожнього університету до іншого харківського вишу. Питання, на базі чого має бути створено новий виш, поки що обговорюється. Але в ХНАДУ вже висловилися проти гіпотетичного об'єднання.

Ректор університету, професор Віктор Богомолов каже, що ХНАДУ - це унікальний за набором спеціальностей і єдиний у східному, південному та північному регіонах України виш, що готує фахівців для дорожньої й автотранспортної галузей.

За збереження ХНАДУ висувається низка інших аргументів: виш входить до Європейської асоціації університетів, він є серед 25-30% найкращих вишів за рейтингом, у 2022 році ХНАДУ посів друге місце серед навчальних і наукових закладів України за кількістю отриманих патентів на об'єкти інтелектуальної власності, 100% випускників влаштовуються за спеціальностями, отриманими у виші.

Зараз виш навчає 7 400 студентів. Раніше в МОН говорили, що претендентами на об'єднання насамперед мають ставати виші з числом студентів до 6 - 6,5 тис.; у половині ВНЗ України навчаються до 4 - 4,5 тис. студентів. На думку керівництва ХНАДУ, їхній виш - далеко не перший кандидат на об'єднання.

Також у ХНАДУ стверджують, що повномасштабне вторгнення призвело до значного руйнування доріг. Для їхнього відновлення потрібні фахівці, а отже, автодорожній виш необхідний.

"Через війну в Україні вже зруйновано понад 25 тис. км автомобільних доріг загального користування, тому дорожня галузь країни гостро відчуває потребу в кваліфікованих кадрах", - стверджує ректор вишу.

Перший проректор ХНАДУ Анжеліка Батракова вважає, що "безсистемна оптимізація і небажання враховувати відповідний потенціал університету неодмінно призведуть до незворотних наслідків як для наукових шкіл, так і для економіки держави". 

У МОН також обговорюють ідею приєднання Харківського національного педагогічного університету імені Сковороди до Харківського національного університету імені Каразіна. У педагогічному виші виступають проти приєднання, наголошуючи, що це призведе до скорочення значної кількості викладачів і ліквідації наукових шкіл.

У Харкові вже є досвід об'єднання і приєднання вишів:

  • чотири виші - Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка, Харківський національний аграрний університет імені Докучаєва, Харківську державну зооветеринарну академію та Харківський державний університет харчування і торгівлі - об'єднали в Державний біотехнологічний університет.
  • Харківський національний університет будівництва та архітектури приєднали до Харківського національного університету міського господарства імені Бекетова.