Апарат чиновників Харківської міськради буде скорочений на 25%. Про це сьогодні, 11 жовтня, на прес-конференції заявив міський голова Ігор Терехов, відповідаючи на питання про те, як місто буде діяти, якщо місевий бюджет буде позбавлений податку на доходи військових.

Мер відзначив, що у разі прийняття центральною владою відповідного рішення Харків залишиться без 22% дохідної частини бюджету, або без 3,4 млрд грн.

Виходів із цієї ситуації є два. По-перше, місту доведеться економити. При цьому Терехов наголосив, що ця економія не торкнеться освітнього чи медичного секторів: не буде скорочений жоден вчитель, лікар або працівник дитсадка. Також під скорочення не підпадуть працівники служб соціального захисту, бо на них велике навантаження

«Але я так зараз формую штатний розклад, щоб скоротити приблизно на 25% апарат чиновників, які не задіяні у прямому забезпеченні життєдіяльності міста», - наголосив мер.

По-друге, місто розраховує отримати субвенції з держбюджету, і домовленості про це вже є. Ці гроші будуть використані на відновлення та відбудову, перш за все – Північної Салтівки.

Іде війна. Максимум грошей cлід направляти на боротьбу із РФ, тому що ми маємо перемогти у цій війні. Це перше, головне і основне. І прерогатива урядовців – так формувати бюджет держави, щоб здобути перемогу. Усе інше відходить на другий план, - зазначив мер.

Верховна Рада вже проголосувала в першому читанні за законопроєкт № 10037, який передбачає передачу податку на доходи фізосіб (ПДФО) військових із місцевих бюджетів до спеціального фонду державного бюджету. Основні аргументи ініціаторів законопроєкту: треба витрачати гроші не на ремонти та клумби, а на виробництво дронів. До того ж дефіцит державного бюджету за 8 місяців становить 750 млрд грн.

У парламентському Комітеті з питань фінансів уже порахували, що завдяки перерозподілу вдасться залучити до спецфонду 25 мільярдів цьогоріч і 100 мільярдів 2024 року.

Місцеві громади, відповідно, цих грошей не дорахуються. Мер Дергачей уже заявив, що якщо цей закон буде прийнято, то у Дергачівській громаді доведеться припинити ремонт доріг, а воду подаватимуть за графіком.