В Україні буде звільнено всіх обласних воєнкомів. Відповідне рішення озвучив президент України Володимир Зеленський.

У п'ятницю, 11 серпня, відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони України, на якому обговорювали результати перевірки військкоматів, за підсумками яких зафіксовано випадки хабарництва.

Володимир Зеленський зазначив, що стосовно посадовців військкоматів відкрито 112 кримінальних проваджень, вручено 33 підозри військкомам обласних, міських і районних ТЦК, працівникам військово-лікарської комісії та іншим посадовим особам. Глава держави повідомив, що було вирішено звільнити всіх обласних воєнкомів.

Керувати військкоматами, на думку глави держави, мають люди, які пройшли через бойові дії. РНБО рекомендувала призначити на ці посади бойових офіцерів, які перед цим пройдуть перевірку в СБУ.

"Керувати цією системою повинні люди, які точно знають, що таке війна і чому цинізм і хабарництво під час війни - це державна зрада", - заявив Володимир Зеленський.

Перевірка військкоматів в Україні почалася після скандалу з розслідуванням "Української правди" про те, що сім'я начальника Одеського терцентру комплектування Євгена Борисова під час війни купила нерухомість і машини на мільйони доларів в Іспанії. Володимир Зеленський доручив головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному звільнити Борисова і перевірити інших начальників ТЦК.

Харківським терцентром комплектування з осені 2021 року керував Володимир Арап. На цій посаді його змінив полковник Віктор Павлюк, який до свого призначення був начальником Донецького обласного центру комплектації, а до цього - військкомом у Чернігівській області.

Володимир Арап, згідно з наказом командувача Сухопутних військ Збройних Сил України, очолюватиме Луганський ОТЦК.