РФ зосередила всі штурмові сили на Куп'янському напрямку, заявив в ефірі телемарафону "Єдині новини" речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

Раніше Череватий повідомляв, що РФ на цьому напрямку зосередила велике угруповання зі 100 тис. осіб, приблизно тисячу танків, приблизно тисячу арторудій і РСЗВ. У Міністерстві оборони зазначали, що російське командування прагне відновити втрачені в Харківській області позиції і відвернути сили ЗСУ з інших ділянок фронту.

За добу 10 серпня російські війська п'ять разів намагалися атакувати на Куп'янському напрямку, 502 рази обстрілювали позиції ЗСУ всіма видами артилерії, завдали 15 авіаударів. 

ЗСУ завдають підрозділам РФ значних втрат. За добу ліквідовано:

  • 21 військового (91 поранено, 2 взяті в полон);
  • 2 танки;
  • 3 арторудії;
  • самохідна гармата 2С7 "Піон";
  • самохідний міномет "Тюльпан";
  • безпілотник "Орлан-10";
  • два дрони-камікадзе "Ланцет";
  • три польові склади з боєприпасами.

За словами Череватого, на цьому напрямку у наших військ побудована ефективна система оборони. Ще ухвалено деякі рішення, щоб її посилити. Речник Східного угруповання військ ЗСУ, враховуючи потужність угруповання ворога, назвав ситуацію "важкою, але контрольованою".

Череватий додав, що російські війська за останні дні почали використовувати більше дронів. Але у відповідь ефективно працюють українські розрахунки, які знищують дрони-камікадзе. Працюють дронові сітки, ведеться радіоелектронна боротьба. 

На Лиманському напрямку росіяни штурмів не проводять, але активно використовують авіацію та артилерію.

Інститут вивчення війни (ISW) проаналізував заяви українських військових, російські джерела та кадри з геолокацією, щоб визначити, що насправді відбувається біля Куп'янська.

За інформацією ISW, російські сили утримують позиції на північний схід від Куп'янська в межах досяжності артилерійського вогню, а посилення російських атак у цьому районі значно підвищує ризик для мирних жителів Куп'янська та навколишніх селищ.

Наразі оголошено обов'язкову евакуацію мирних жителів у 53 населених пунктах Куп'янського району.

Однак евакуація в Куп'янському районі не обов'язково вказує на те, що українські сили очікують значного просування російських військ, заявляють в ISW. За інформацією аналітиків Інституту, передові російські позиції розташовані за 10 км на північний схід від Куп'янська. 

Поки війська РФ намагаються активізуватися на Куп'янському напрямку, ЗСУ успішно веде наступ на інших ділянках фронту. Сергій Череватий зазначив, що ЗСУ продовжують наступати навколо Бахмута і знищили там 5 танків і 7 БМП.