У Харківській області борг мешканців за опалення та гарячу воду становить близько 7,6 мільярда гривень. Про це Українському Радіо Харкова розповів заступник директора обласного департаменту житлово-комунального господарства Геннадій Кравченко.

Такі цифри станом на 1 червня 2023 року.

За словами Кравченка, майже 7,2 мільярда гривень із цієї суми заборгували саме жителі Харкова. У травні в мерії також повідомили про те, що борг харків'ян за квартплату становить майже півмільярда.

"Комуналка - це і зарплати тих людей, які на комунальних підприємствах працюють, і їхня здатність функціонувати. Хтось просто через війну не має змоги платити, а хтось - зловживає тим, що їм не можуть припинити надавати послуги", - зазначив урядовець.

За словами Геннадія Кравченка, тариф за опалення і гарячу воду і так є збитковим, тож додаткові пільги на нього не дають. Щодо реструктуризації боргу, то будь-який споживач може звернутися до підприємства-постачальника послуг і укласти такий договір.

До суду подавати на злісних неплатників у період дії воєнного стану не будуть. Але й накопичувати заборгованість, зазначив Геннадій Кравченко, немає жодного сенсу, адже після війни буде шквал таких судових справ, і все одно доведеться платити.

Плата за комунальні послуги - це, крім іншого, і комплекс робіт з підготовки до наступного опалювального сезону, адже "Росія своїх планів з ураження нашої критичної інфраструктури не скасувала".

Опалювальний сезон у Харкові закінчився 6 квітня 2023 року. Він був найскладнішим у сучасній історії міста: вимкнення світла після ракетних ударів призводили до серйозних поломок обладнання. Опалення в Харкові доводилося перезапускати вісім разів.