СБУ встановила особу російського військового, який катував мирних жителів під час окупації частини Харківської області. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

У скоєнні злочинів підозрюється 40-річний Володимир Самойлов. У прокуратурі уточнили, що підозрюваний родом із Бєлгорода, але вже понад 10 років періодично проживав у прикордонному селі Стрілеча Харківської області. 

Під час окупації частини Харківщини він перебував на території Липецької та Дергачівської громад.

Спільно з іншими російськими військовими він катував мирних людей, намагався примусити їх до співпраці з окупаційною владою, вибити інформацію про позиції ЗСУ. Російські військові затримували місцевих жителів і відвозили в катівні, які були облаштовані в будівлі митного пункту пропуску "Гоптівка" і в підвалі багатоповерхової будівлі в селі Стрілеча.

Під час допитів застосовували фізичну силу, погрожували вбивством, катували струмом, били гумовими кийками та дерев'яним молотком по голові, імітували розстріл, через рушник лили на обличчя воду, щоб людина задихалася. Відомо, що підозрюваний цю екзекуційну процедуру цинічно називав "банним днем". Російські військові не годували людей, а кидали їм на підлогу недоїдки після себе.

За даними прокуратури, однією з жертв російських військових був онкохворий чоловік. Підозрюваний забив його майже до напівсмерті, намагаючись отримати інформацію про ЗСУ. Така ненависть до потерпілого була викликана тим, що його син є українським військовослужбовцем. 

Триває слідство за ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни). Підозрюваному загрожує від 8 до 12 років позбавлення волі.