Російський військовий під час окупації Балаклії катував мирних жителів електрострумом, повідомив речник Харківського обласного управління СБУ Владислав Абдула.

Зловмисник - 34-річний росіянин Султан Паштов, був бойовиком батальйону "Чібіс" 16-ї окремої бригади Головного управління генштабу ЗС РФ (відомого як ГРУ). У прокуратурі уточнили, що цей батальйон мав стосунок до приватної військової компанії "Редут".

Навесні 2022 року Паштов у складі угруповання російських військ перебував в окупованій Балаклії. У райвідділі поліції російські військові влаштували катівню, куди звозили десятки викрадених жителів міста.

Паштов брав безпосередню участь у незаконному затриманні та катуванні потерпілих. Людей там подовгу тримали в антисанітарних умовах без їжі та води, застосовували електричний струм. У такий спосіб Паштов намагався змусити жителів Балаклії співпрацювати з військами РФ і зливати дані про ЗСУ.

У прокуратурі також повідомили, що жертвами Паштова стали четверо цивільних чоловіків, які мали патріотичну позицію і не приховували її навіть під час окупації Балаклії. 

Так, російські військові приїжджали додому до мирних громадян, одягали їм мішки на голови та відвозили до місцевої катівні. У камері тортур росіяни проводили допити, а Паштов бив людей гумовим кийком, наносив удари електрошокером. Одному з потерпілих він погрожував відрізати мізинець на нозі. Щоб залякати жертву, він дістав із сейфа ніж зі слідами крові.

Іншому потерпілому кат надів мішок на голову і повіз, як він заявив, на "сюрприз". Зловмисник привіз потерпілого до ями, в якій знаходилися трупи, і змусив стати на коліна. Паштов кілька разів вистрілив з автомата поруч із головою заручника. Таким чином він намагався залякати свою жертву. Потім чоловіка відвезли назад у катівню. 

Паштов скоював злочини разом із трьома подільниками. Відомо, що в одного з них був позивний "Сурик".

Паштову заочно повідомили про підозру за ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб). Йому загрожує від 8 до 12 років позбавлення волі.

У СБУ заявили, що зловмисник буде знайдений і покараний.