Енергетики робитимуть усе можливе, щоб Харків був забезпечений електроенергією на 100%, заявив глава "Укренерго" Володимир Кудрицький в ефірі телемарафону.

9 квітня Кудрицький побував у Харкові, де брав участь у нараді під керівництвом президента України Володимира Зеленського, на якій, окрім інших питань, обговорювали й ситуацію в енергетичній галузі регіону.

За останні тижні енергетичні об'єкти Харкова та Харківської області значно постраждали від російських обстрілів. Наприкінці березня регіон пережив тривалий блекаут. Наразі запроваджено графіки відключення світла.

За оцінкою Кудрицького, ситуація в регіоні дуже складна. Але протягом двох останніх тижнів енергетики активно працювали над відновленням мереж, і це дало результати. Наразі можна подавати до Харкова більше електроенергії і таким чином зменшити тривалість вимкнення світла в оселях харків'ян. Відповідно до нових графіків, світло мають відключати на три години на добу. Раніше в графіках були 7-годинні відключення.

За підсумками обговорення ситуації з представниками "Харківобленерго" Кудрицький дійшов висновку, що тривалість вимкнень можна буде скоротити в півтора або навіть удвічі.

Деталі відновлення енергооб'єктів Кудрицький не повідомив, щоб, за його словами, не давати інформації росіянам.

"Можемо лише сказати про те, що ми намагаємося не тільки відновити наші об'єкти, а також якнайкраще їх захистити від можливих повторних атак. Тому ми як енергетики будемо битися за Харків. Ми будемо робити все можливе, щоб місто було зі світлом, повністю забезпечене електроенергією на 100%", - заявив глава "Укренерго".

Також Кудрицький розповів про перспективи розвитку енергосистеми Харкова. За його оцінкою, є два шляхи:

  • виробництво електрики споживачами для того, щоб не користуватися електрикою з мережі (це можливо, наприклад, за допомогою генераторів);
  • децентралізована генерація: замість кількох великих електростанцій можна створити мережу з десятків або навіть сотень менших електростанцій по всій країні.

Децентралізована система, на думку Кудрицького, буде більш стійкою до обстрілів, але її побудова потребуватиме часу, залучення приватних інвестицій. Паралельно з розвитком мережі невеликих електростанцій потрібно ремонтувати наявні теплові та гідроелектростанції. Це необхідно, щоб краще підготуватися до нової зими.