У зруйновані села Оскільської громади на Ізюмщині повернулася частина жителів. Про це в етері "Українського Радіо Харкова" розповів перший заступник оскільського сільського голови Павло Чернов.

Раніше в громаді було близько 9800 мешканців, тепер — 3800. 60% людей, які проживали до повномасштабного вторгнення у громаді, - виїхали.

За словами Чернова, руйнування в Оскільській громаді дуже значні. В усіх 27 населених пунктах є пошкодження. Деякі села майже повністю стерті з лиця землі. Це Довгеньке, Топольське, Мала Комишуваха, Вірнопілля. У цих населених пунктах раніше проживали більш як  по 100 людей, у деяких - 400-500. Зараз мешканці повертаються, але кількість їх зовсім мала - від 9 до 20 жителів. До Вірнопілля повернулося більше людей: зараз там проживає понад 100 мешканців.

У цілому, за словами Чернова, ситуація катастрофічна, бо у більшості населених пунктів через обстріли немає газу та світла. Наприклад, як живе подружжя, яке повернулося до Малої Комишувахи, - читайте тут.

Павло Чернов підкреслив, що основною проблемою залишається мінна небезпека, бо населені пункти перебували в зоні активних бойових дій, і вибухонебезпечних предметів залишається дуже багато. Правий берег річки Оскіл всіяний мінами-"пелюстками", були випадки підривів мирного населення. Один з останніх випадків - у селі Довгенькому підірвалися троє людей: двоє загинули, а одну людину поранило.

Заміновано й багато земель сільськогосподарського призначення, через це майже нічого не обробляється. Наразі фахівці працюють, щоб зробити карту мінної небезпеки по громаді, але це забере певний час.

Перший заступник оскільського сільського голови наголосив, що люди, які повертаються додому й переймаються за свою безпеку, можуть звернутися до сільської ради із заявою про розмінування. Там формують заявку та направляють її до облдепартаменту цивільного захисту. У разі, якщо людина бачить вибухонебезпечні предмети, то їй треба зателефонувати на гарячу лінію ДСНС. Фахівці виїжджають і вилучають їх.

Волонтерські та донорські організації допомогають із завезенням дров та пелетів, деякі допомагали фінансово. Також громада отримала 49 модульних будинків та 30 генераторів.

Лікарня зі стаціонаром є в Ізюмі. Щодо транспорта, Чернов розповів, що, у селах, де поки не відновили повноцінне автосполучення, працюють соціальні рейси.